Water in Nederland

Nederland is verdeeld in waterregio’s en afhankelijk van de regio waar je woont, ben je verplicht om je aan te melden bij het lokale waterbedrijf. Wij kunnen voor je uitzoeken welk bedrijf dit is en regelen je aansluiting.

Water regio's

Water hardheid

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik wachten tot na mijn verhuizing om me aan te kunnen melden voor water?

Om je aan te melden bij de lokale waterleverancier hebben wij je watermeterstand nodig. Als je deze nog niet weet omdat je nog niet verhuisd bent, sturen wij je een herinnering of we bellen je op na je verhuizing, zodat wij je aan kunnen melden. Tijdens de sleuteloverdracht zal er altijd naar de watermeterstand gekeken worden. Zorg dat je deze ontvangt of zelf noteert.

Waarom kan ik niet mijn eigen waterbedrijf kiezen?

Nederland is verdeeld in waterregio’s en het drinkwater van elke regio wordt geregeld door een lokaal waterbedrijf. Zij zorgen voor de waterzuivering, de waterleidingen en het plaatsen van de aansluiting in de woning. Er is per adres maar één bedrijf die dit faciliteert. In Nederland ben je verplicht om je bij het lokale waterbedrijf aan te melden om te zorgen dat je levering doorgaat. Als je dit niet doet, kan het zijn dat je wateraansluiting wordt afgesloten.

Wat kost water in Nederland?

De waterkosten worden bestaan uit verschillende onderdelen.

  • Vastrecht: een vast bedrag dat je per jaar betaalt voor de levering van water
  • Variabele kosten: de kosten die je betaalt per gebruikte m3
  • Overheidsheffingen

Een persoon gebruikt gemiddeld 50 m3 water per jaar. Elk waterbedrijf voert zijn eigen prijzen. Voor een éénpersoons huishouden betaal je ongeveer €10 tot €15 per maand, voor elke extra persoon komt er ongeveer €5 tot €10 bij.